DECRET LLEI 3/2012, de 16 d'octubre, de reordenació urgent de determinades garanties financeres del sector públic de la Generalitat de Catalunya i de modificacions tributàries.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret-llei

El president de la Generalitat de Catalunya

Sia notori a tots els ciutadans que el Govern ha aprovat i jo, en nom del Rei, i d’acord amb el que estableix l’article 67.6 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, promulgo el següent

DECRET LLEI

Preàmbul

L’actual context economicofinancer i la consecució de les mesures de reequilibri adoptades obliguen el Govern de la Generalitat de Catalunya a prendre importants decisions en matèria financera i tributària, entre altres.

La rebaixa de la qualificació creditícia de la Generalitat de Catalunya a llarg termini té un potencial impacte financer, per la possibilitat d’afectar el normal venciment d’operacions d’endeutament, la qual cosa podria obligar la Generalitat de Catalunya a la prestació de majors garanties envers l’endeutament esmentat.

Així, les mesures que conté aquest Decret llei són necessàries i urgents per tal que la Generalitat de Catalunya, respecte de determinades operacions, pugui fer front a la situació que comporta la rebaixa de la seva qualificació creditícia, que incideix en el nivell de garanties a prestar en relació amb alguns finançaments ja contractats, garanties que únicament poden ser modificades mitjançant una norma amb rang de llei, però que amb el caràcter de llei ordinària no pot ser tramitada en el moment actual.

D’altra banda, l’entrada en vigor el proper dia 1 de novembre de l’impost sobre les estades en establiments turístics, creat per la Llei 5/2012, del 20 de març, de mesures fiscals, financeres i administratives i de creació de l’impost sobre les estades en establiments turístics, fa necessari concretar, abans que s’iniciï la seva meritació i des d’una perspectiva tècnica, el seu encaix amb l’impost sobre el valor afegit que li afecta, per tal de permetre una adequada gestió del tribut, així com per mesurar els impactes que derivin de la recent pujada dels tipus de l’impost sobre el valor afegit. Per aquest motiu, se n’ajusta la seva tarifa, la qual cosa requereix, per tractar-se aquesta d’un element essencial del tribut, d’una norma amb rang de llei.

Donada la situació plantejada, atès que les modificacions previstes requereixen una norma amb rang de llei i d’acord amb l’article 38 de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, el Govern, davant la necessitat extraordinària i urgent que pot suscitar la no-prestació de les majors garanties envers el seu endeutament, així com per garantir l’adequada gestió de l’impost sobre estades en establiments turístics pot dictar disposicions legislatives provisionals, sota la forma de decret llei, en els termes de l’article 64 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, el qual, tan bon punt hagi estat publicat en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, el Govern el comunicarà al Parlament, perquè n’acordi la convalidació o la derogació.

La norma del decret llei és un recurs extraordinari del Govern i, per tant, se n’ha de fer un ús prudent i limitat a les situacions que realment mereixen la consideració d’urgents i convenients. Així, aquest Decret llei es presenta en dos articles que abasten únicament les situacions de necessitats financeres inajornables per a determinades entitats del sector públic i les modificacions estrictament necessàries en la normativa tributària per a l’adequada gestió de l’impost sobre les estades en establiments turístics.

A proposta del conseller d’Economia i Coneixement i, d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

1.1 S’autoritza el Govern perquè, a proposta del conseller o consellera d’Economia i Coneixement, concedeixi l’aval de la Generalitat als préstecs formalitzats per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya en exercicis anteriors.

1.2 L’import màxim d’aquests avals serà de 162.300.000,00 euros.

1.3 L’efectivitat de les autoritzacions a què fa referència aquest article resta condicionada a l’aprovació del corresponent acord del Govern, el qual ha de fixar les característiques de les operacions previstes anteriorment, a proposta del conseller o consellera d’Economia i Coneixement.

Article 2

Es fa una nova redacció de l’article 107.3, Quota tributària, de la Llei 5/2012, del 20 de març, de mesures fiscals, financeres i administratives i de creació de l’impost sobre les estades en establiments turístics, que queda redactat de la manera següent:

“Article 107. Quota tributària.

”(...)

”3. Tarifa:

”Tipus d’establiment Tarifa Barcelona Tarifa resta Catalunya (en euros)
”Hotel de 5 estrelles, gran luxe i embarcació de creuer 2,25 2,25
”Hotel de 4 estrelles i 4 superior 1,10 0,90
”Resta d’establiments i equipaments 0,65 0,45”
Disposició final

Aquest Decret llei entra en vigor el mateix dia de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d’aplicació aquest Decret llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui el facin complir.

Barcelona, 16 d’octubre de 2012

Artur Mas i Gavarró

President de la Generalitat de Catalunya

Andreu Mas-Colell

Conseller d’Economia i Coneixement

(12.290.001)

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR