LLEI 5/1985, de 16 d'abril, de creació del Centre d'Informació i Desenvolupament Empresarials.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyLlei

EL PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'Autonomia, promulgo la següent

LLEI

L'estructura industrial catalana, caracteritzada per empreses transformadores de petites i mitjanes dimensions, es pot ajustar més fàcilment als efectes d'una evolució ràpida i d'un canvi tecnològic accelerat a causa del dinamisme i l'agilitat i de la tradició i l'empenta empresarial que la caracteritzen i de la capacitat i el bon nivell dels seus tècnics i treballadors. Malgrat això, hi són necessàries determinades actuacions de foment i servei, perquè actualment s'hi observen importants deficiències originades per un sistema de producció poc competitiu, format en el context d'un mercat protegit, que la crisi econòmica ha posat en evidència.

La indústria catalana ha d'aconseguir, doncs, nivells més alts de competitivitat en un context cada vegada més interrelacionat i més obert a la concurrència internacional. El repte que això planteja comporta substantivament la modernització de la indústria catalana, que ha de comprendre alhora el millorament del nivell tecnològic de l'estructura productiva tradicional, l'incentiu per a la formació professional en les noves tecnologies i el foment decidit de la investigació vers aquestes, no oblidant, òbviament, l'impuls per a la creació de noves indústries.

És ben cert, tanmateix, que la resposta a aquest repte força a ponderar la importància de les empreses de serveis en la indústria, que, tot terciaritzant-la, la doten de l'agilitat que els nous temps exigeixen. A Catalunya hi ha ja una bona xarxa d'entitats d'aquesta mena. Però és convenient de potenciar-la, i en aquest sentit la Generalitat arbitrà també, en el marc de la seva política industrial, els mitjans i els instruments per a aconseguir-ho.

Així, fou promulgat el Decret 448/1981, de 10 de desembre, en virtut del qual es creava la Subdirecció General de Desenvolupament Empresarial, amb la finalitat de promoure accions per al progrés industrial, l'augment de la productivitat i el millorament tecnològic. Ara, després de l'experiència d'aquests anys, es considera imprescindible d'incidir amb més intensitat en la línia de les actuacions fins ara empreses i d'ampliar-ne l'abast i la instrumentació. Convé, doncs, de desenvolupar noves actuacions i oferir més serveis orientats al millorament i a la racionalització de les estructures industrials existents; de promoure el desenvolupament de noves activitats empresarials, fins i tot mitjançant la participació en operacions de capital risc; de fomentar la col·laboració amb les entitats que presten serveis a la indústria, ajudant a potenciar-les i a crear-ne de noves, i, en general, d'impulsar totes aquelles activitats que ajuden a millorar la competitivitat de la indústria catalana vers el futur, sense excloure la possibilitat de formular propostes per a la creació de noves activitats industrials tant públiques com privades.

És per això que, adscrit al Departament d'Indústria i Energia, es crea el Centre d'Informació i Desenvolupament Empresarials (CIDEM), perquè, amb flexibilitat funcional i agilitat de gestió, pugui aconseguir amb eficàcia els objectius que el justifiquen.

Capítol 1 Naturalesa i funcions

Article 1

  1. Es crea el Centre d'Informació i Desenvolupament Empresarials (CIDEM), que té la consideració d'entitat de dret públic de les que preveu l'article 4.2 de la Llei de Finances Públiques de Catalunya. 2. El CIDEM gaudeix de personalitat jurídica pròpia i és adscrit al Departament d'Indústria i Energia de la Generalitat. 3. En les seves relacions jurídiques externes, el CIDEM és subjecte al dret privat, llevat, si s'escau, de les excepcions que estableixi la legislació aplicable a aquest tipus d'entitats.

Article 2

El CIDEM es constitueix amb l'objecte d'impulsar el desenvolupament industrial a Catalunya, amb criteris de reequilibri territorial; de fomentar i incentivar l'activitat industrial; de posar a l'abast de les empreses la informació i els mitjans necessaris per elevar el nivell tecnològic i la competitivitat i millorar la productivitat, i també de col·laborar en la formació del personal.

Article 3

  1. Són funcions del CIDEM:

  1. Desenvolupar programes, la gestió de serveis inclosa, orientats al millorament de la tecnologia, a la racionalització de les estructures empresarials i productives, a l'estalvi de l'ús de l'energia i a la formació de directius, de quadres i de personal a tots els nivells.

  2. Fomentar la implantació de noves empreses i ajudar al desenvolupament i a la reconversió, si s'escau, de les existents.

  3. Impulsar la col·laboració entre la indústria i les institucions i els organismes de desenvolupament industrial i tecnològic, especialment entre les empreses, les universitats i els centres de recerca.

  4. Participar en operacions de capital risc i en la creació de societats d'aquesta naturalesa, mitjançant la subscripció d'accions o de participacions representantives del capital social.

  5. Promoure i exercir qualsevol altra activitat adreçada a desenvolupar la indústria i la tecnologia a Catalunya.

  6. Emprendre, desenvolupar i coordinar els programes i les actuacions que el Departament d'Indústria i Energia li encomani.

  7. Vetllar per la coordinació de les funcions de tots els organismes i les entitats que tenen per objecte la promoció industrial i el desenvolupament tecnològic.

  8. Fer estudis estructurals i prospectives dels sectors industrials a Catalunya.

  9. Racionalitzar, homogeneïtzar i agilitar les ajudes adreçades a les empreses industrials.

  10. Formular propostes per a la creació de noves activitats industrials, tant públiques com privades.

  11. Contribuir a la difusió d'informació relativa als organismes econòmics supranacionals, especialment als integrats a la CEE. 2. En l'exercici de les seves activitats, el CIDEM es coordina amb els diferents òrgans del Departament d'Indústria i Energia, especialment pel que fa a l'actuació dels representants de la Generalitat en els òrgans d'execució dels plans de reconversió sectorial i de reindustrialització.

Article 4

Per a l'exercici de les seves funcions, el CIDEM pot:

  1. Establir convenis amb organismes i entitats, públiques o privades, especialment amb aquells que han de coadjuvar, per raó de llurs activitats, a millorar-ne la gestió.

  2. Crear societats anònimes i participar en qualssevulla altres societats constituïdes amb limitació de responsabilitat per ens públics o particulars, per al desplegament de finalitats de promoció industrial i tecnològica i per a altres activitats industrials i de prestació de serveis a la indústria. La participació del CIDEM no pot superar el quaranta-cinc per cent del capital, llevat d'un acord exprés del Consell Executiu, que ha d'ésser comunicat al Parlament. El període de temps perquè el CIDEM pugui ésser partícip de qualsevulla societat anònima és de tres anys, prorrogable per tres anys més.

  3. Establir una xarxa territorial de serveis i assistència tècnica a les empreses, que serveixi per a assessorar-les en tots els aspectes que l'afectin.

Capítol 2 Òrgans rectors

Article 5

Els òrgans del CIDEM són el consell rector, el comitè executiu i el director.

Article 6

El consell rector és integrat per:

  1. El president, que ho és el Conseller d'Indústria i Energia.

  2. El vice-president, designat pel president entre els membres del consell rector a proposta del mateix consell, que auxilia el president en les seves funcions i el substitueix en cas d'absència o d'impossibilitat.

  3. El director del CIDEM.

  4. Sis vocals en representació del Departament d'Indústria i Energia i tres vocals en representació de l'Administració de la Generalitat, tots nomenats pel Consell Executiu a proposta del Conseller d'Indústria i Energia.

  5. Dos vocals en representació de les organitzacions empresarials i dos vocals en representació de les centrals sindicals més representatives vinculades al sector industrial de Catalunya, proposats pels òrgans de direcció respectius.

  6. Tres vocals en representació un de la universitat, un del Consell de Cambres de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya i un dels col·legis professionals, proposats per cadascun d'aquests organismes entre professionals de prestigi reconegut per a l'acompliment de les finalitats establertes en aquesta Llei.

Article 7

  1. Pertoquen al consell rector les funcions següents:

  1. Aprovar l'avantprojecte del Programa d'Actuació, Inversions i Finançament del Centre.

  2. Aprovar l'avantprojecte de pressupostos i la memòria anual del Centre.

  3. Seguir l'execució del pla d'actuació del Centre. 2. El consell rector es reuneix almenys una vegada cada sis mesos.

Article 8

  1. El comitè executiu és integrat per:

  1. El president, que ho és el Conseller d'Indústria i Energia.

  2. Quatre representants del Departament d'Indústria i Energia membres del consell rector i dos representants de l'Administració de la Generalitat, tots proposats pel consell rector i nomenats pel Conseller d'Indústria i Energia.

  3. El director del CIDEM. 2. El comitè executiu designa un secretari entre el personal del Centre, que assisteix a les reunions amb veu però sense vot.

Article 9

  1. Pertoquen al comitè executiu les funcions següents:

  1. Dirigir l'actuació del CIDEM en el marc de la política industrial del Govern de la Generalitat.

  2. Elaborar l'avantprojecte del Programa d'Actuació, Inversions i Finançament del Centre.

  3. Aprovar les plantilles i el règim retributiu del personal.

  4. Autoritzar els contractes i els convenis necessaris per a complir els seus fins; n'ha de donar compte al consell rector.

  5. Fixar, d'acord amb les directrius que aprovi el Consell Executiu de la Generalitat, els preus i les tarifes que el CIDEM ha de percebre per la prestació dels serveis que li són encomanats.

  6. Qualsevulla altra funció de govern i administració que no sigui atribuïda expressament a un altre òrgan del CIDEM. 2. El comitè executiu pot delegar al president o al director el compliment de funcions específiques. 3. El comitè executiu es reuneix almenys una vegada al mes.

Article 10

El director és nomenat pel Consell Executiu, a proposta del Conseller d'Indústria i Energia, i li pertoquen les funcions següents:

  1. Executar els acords del comitè executiu.

  2. Dirigir, coordinar, gestionar, inspeccionar i controlar totes les dependències, les instal·lacions i els serveis.

  3. Exercir la direcció de tot el personal.

  4. Exercir les funcions que el comitè executiu li delegui.

Article 11

És supletori de les normes que regulen el consell rector i el comitè executiu del CIDEM el Capítol II del Títol I de la Llei de Procediment Administratiu.

Capítol 3 Règim financer i de personal

Article 12

Els recursos econòmics del CIDEM són constituïts per:

  1. El rendiment dels béns que li siguin adscrits i dels béns i valors que adquireixi en l'exercici de les seves funcions.

  2. Les dotacions que es consignin en els pressupostos de la Generalitat de Catalunya.

  3. Els ingressos que obtingui per la prestació dels seus serveis i pels estudis i els treballs que faci en l'exercici de les seves funcions.

  4. Els ingressos que derivin dels beneficis de les societats en què intervingui, segons l'article 4.

  5. Les subvencions, les aportacions i les donacions que concedeixin a favor seu els organismes i les entitats, públiques o privades, i els particulars.

  6. Els crèdits i els préstecs que li siguin concedits.

  7. Qualsevol altra aportació que li sigui atribuïda.

  8. Els ingressos que derivin i les plus-vàlues que procedeixin de la venda de les accions en les societats anònimes en què participi.

Article 13

El personal del CIDEM és contractat i es regeix d'acord amb les normes del dret laboral.

Disposicions transitòries Primera Per un període màxim de tres anys i amb la finalitat de coadjuvar a posar-lo en funcionament, pot ésser adscrit al CIDEM, en comissió de serveis, personal de la Generalitat de Catalunya.

Segona 1. Els crèdits pressupostaris consignats en la Llei de Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 1985 i en les aplicacions específiques del número orgànic 13/06 del Departament d'Indústria i Energia s'han de transformar en transferències al CIDEM; per a operacions corrents, les relatives als Capítols II i IV; per a operacions de capital, la dels Capítols VI i VII, i per a altres operacions de capital, les del Capítol VIII. 2. S'autoritza el Departament d'Economia i Finances perquè faci les operacions necessàries per a complir el que preveu el punt anterior.

Disposicions finals Primera En el que no preveu aquesta Llei s'apliquen la Llei de Finances Públiques de Catalunya i, en allò que escaigui, la legislació general sobre les entitats de dret públic que han d'ajustar llur activitat al dret privat.

Segona El Consell Executiu, a proposta del Conseller d'Indústria i Energia, ha de dictar les disposicions necessàries per a desenvolupar aquesta Llei.

Tercera Aquesta Llei entrarà en vigor l'endemà d'haver estat publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els Tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Barcelona, 16 d'abril de 1985

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Joan Hortalà i Arau Conseller d'Indústria i Energia

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR